Basın Bildirisi: Emekli Aylıkları(6.1.2005)

 

                                                                           06.01.2005, Bursa 

Zorunlu göçle 01.05.1989 tarihinden sonra Bulgaristan’dan ülkemize gelen soydaşlarımızın, orada hak ettikleri emekli aylıklarının Türkiye’de ödenmesine ilişkin iki devlet arasında varılan anlaşma uyarınca 01.03.1999 tarihinden bugüne kadar Türkiye genelinde 40 bin, Bursa’da 12 bin civarında soydaşımız aylık transfer talebinde bulunmuştur.

Çeşitli sebeplerden ( aylıklarını tekrar Bulgaristan’dan almak isteyenler, ölümler v.s) dolayı bu sayı halen Türkiye genelinde 28 bin civarındadır.

Bulgaristan makamlarınca söz konusu aylıkların düzenli olarak ödenebilmesi için, aylık alanların sağ olduklarını kanıtlamak üzere senede iki kez Ocak ve Temmuz aylarında Bulgaristan Milli Sigorta Enstitüsüne yaşam belgeleri göndermeleri gerekmektedir.

Ancak, bu uygulamada kontrolsüz olarak PTT vasıtası ile gönderilen söz konusu belgelerin, Bulgaristan Milli Sigorta Enstitüsüne ulaşmamış olmaları veya eksik doldurulmuş olarak gönderilmeleri nedeniyle, Ekim 2004 ayında 11 bin civarında emeklinin aylıkları durdurulmuş olup, bu sayı derneğimizce yapılan duyuru ve açıklamaların da katkısı ile belgeler vatandaşlarımızdan temin edilerek, listeler halinde elden direkt olarak Sofya’ya iletilerek Aralık 2004 ayında 8400’e düşmüştür.

Bu nedenle yaşam belgelerinin doldurulmasında;

         -ENG( Bulgar vatandaşlık numarası)

         -Ad ve soyadı

         -Adres ve telefon numarası

         -Tasdik tarihi, imza ve mühür

gibi hususların doğru ve okunaklı olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

 

Yukarıda belirtildiği şekilde doldurularak mahalle muhtarlarınca veya SSK İl Müdürlüğünce tasdikli yaşam belgeleri 01-15 Ocak ve 01-15 Temmuz tarihlerinde, doğrudan Bulgaristan Bulgaristan Milli Sigorta Enstitüsüne ulaştırılmak üzere, BALGÖÇ Genel Merkezine veya Şubelerine verilerek karşılığında numara almaları,

Genel Merkezimizde bu konuda oluşturulan komisyonca belgeler tek tek kontrol edilerek, doğrudan Sofya’ya ulaştırılacağı,

Derneğimize gelen duyumların bazı vatandaşlarımızın Ocak 2005 dönemine ait yaşam belgelerini geçen ay, yani Aralık 2004’te PTT vasıtasıyla gönderdikleri anlaşılmış olup, söz konusu belgelerin tekrar 15 Ocak 2005 tarihine kadar verilmesi gerektiği önemle duyurulur.

 

Ayrıca iki defa ard arda yaşam belgesinin Bulgaristan Sigorta Enstitüsüne ulaşmamış olmasından dolayı kesilen emekli aylıklarının tekrar başlatılabilmesi için, şahısların ölmüş kabul edileceğinden, bizzat kendilerinin Sofya’ya giderek, söz konusu aylıklarının tekrar başlatılabileceği Bulgaristan yetkililerince bildirilmiştir.

Yine muhtelif tarihlerde, Bulgaristan nezdinde gündeme getirmiş olduğumuz, şimdiye kadar aylıklarını Türkiye’den alanlara ödenmeyen 13. maaş diye bilinen tamamlayıcı ücretlerin Aralık 2004 ayı ile birlikte ödeneceği de Bulgaristan yetkililerince bildirilmiştir.

Bulgaristan yetkililerinin bildirdikleri başka bir husus da bundan sonra Bulgaristan sağlık yardımlarından soydaşlarımızın da belli bir sağlık primi( 150 leva civarında) ödeyerek bir sene müddetle yararlanabileceklerdir.

Saygılarımla…

 

Doç.Dr.Emin Balkan

BALGÖÇ Genel Başkanı