AKITMA

(Not:Batı Trakya yöresine ait bir yemek olup; Bulgaristan Türkleri tarafından, genellikle arifeden(çörek günü) bir önceki günde yapılan krep benzeri  "akıtma-akırtma" ile sadece isim benzerliği vardır. Notu Ekleyen: Erdinç KAHRAMAN)
 

Malzemeler: ( 8 – 9 kişilik)

3 su bardağı un
1 yumurta
Tuz
1 adet köy tavuğu
2 baş soğan
Kırmızı toz biber
2 su bardağı su
1 kahve fincanı sıvı yağ

Yapılışı
Un çukur bir kabın içine elenir, ortasına tuz ve yumurta konur. Akıcı kıvamda suyla bir hamur yapılır.
Isıtılmış saçkaya yada dibine hafifçe sıvı yağ dökülmüş teflon tavaya kepçe ile hazırlanan cıvık hamurdan dökülür, 12-15 cm. genişliğinde yaklaşık 2mm. incelikte yufkalar alt üst çevrilerek pişirilir.
Pişen hamurlar ayrı ayrı soğutulur. Hafif soğuyan yufkaların 4-5 tanesini üst üste konur, ikişer cm. genişlikte kareler halinde kesilir.
Kesilen kısımlar yan yana gelecek şekilde sıra ile tepsi, borcam gibi servis yapılabilecek kaplara koyulur.
Köy tavuğu sıvı yağ ve doğranmış soğan ile tencerede iyice kavrulur. Kırmızı biber ve tuz ilave edilir, biraz su konarak pişene kadar kaynatılır.
Akıtmalar pişmiş tavuğun suyu ile ıslatılır, üzerine tavuk etleri yerleştirilip servis yapılır.


Not: Akıtmalar rulo haline getirilip yuvarlak da kesilebilir.
Bu yemek akıtma yerine saç üzerinde pişirilmiş yufka ile de yapılabilir.

Yemeği hazırlayan: Nazife Lütfü
Derleyen: İlknur Halil

 

 
 
  
 

 

Bal-Göç web sitesi tasarımı ve güncelleme : Erdinç Kahraman