Cevizli Şekerpare

Malzemeler:
* 1 paket margarin,
* 1 kahve fincanı tozşeker,
* 1 kahve fincanı sıvıyağ,
* 2 yemek kaşığı yoğurt,
* 1 paket kabartma tozu,
* 1 yumurta akı,
* Aldığı kadar un,
* Bütün ceviz parçaları.

Şerbeti İçin:
* 2,5 su bardağı toz şeker,
* 2,5 su bardağı su,
* 1-2 damla limon suyu.


Yapılışı :
Ceviz ve yumurta akı hariç bütün malzemeler karıştırılır ve birlikte yoğrulur. Ele yapışmayan ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Sonra da hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak, yuvarlanır. Hamurların ortasına parmakla hafifçe bastırarak çukurlaştırılır. Bu çukurlara yarım ceviz parçaları yerleştirilir. Hamurların üzerine fırça yardımıyla yumurta akı sürülür. Yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirilir. 180 derecede 10-15 dakika pişirilir, sonra ısı 200 dereceye getirilip üzerinin kızarmasını beklenir. Diğer taraftan, 2,5 su bardağı su ve 2,5 su bardağı şeker tencereye alınır. Kaynamaya başladıktan 10-15 dakika sonra limon suyu eklenir. Bir taşım daha kaynatıp, fazla sıvık olmayan bir şerbet elde edilir ve soğumaya bırakılır. Ilık şurup, fırından çıkan sıcak şekerparelerin üzerine gezdirilir. Tatlının şurubu iyice çekmesi için; üzeri bir tepsi ile kapatılarak, 15 dakika beklenir. Servis tabağına dizip ılık ya da soğuk olarak servise sunulur. Afiyet olsun.


Kaynak Kişi : Nezahat GÜRVARDAR
Yaşı : 58
Göç Edilen Yer : Kosova / Gilan
Derleyen : Macide GÖNÜL
 

 
 
  
 

 

Bal-Göç web sitesi tasarımı ve güncelleme : Erdinç Kahraman