DIZMAN (DIZMANA)

MALZEMELER:

• 2 ekmek hamuru
• 1,5 su bardağı yoğurt
• 1 yumurta
• 1 çay bardağı sıvı yağ
• 2 yemek kaşığı un
• 3 yemek kaşığı kaymak (isteğe göre)
• Tuz
• İç malzemesi olarak; isteğe göre lor, peynir, patates ya da kıyma.

YAPILIŞI:

Tepsi yağlanır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır. İster içi boş olarak yuvarlanıp, yağa batırılarak tepsiye dizilir; ister parçalar yağ yardımı ile elde, el büyüklüğünde açılıp, içine istenilen harç malzemesi konularak bohçalanarak kapatıldıktan sonra, ek kısmı alta gelecek şekilde, üstü yağa batırıldıktan sonra tepsiye dizilir. Bu şekilde, yaklaşık yarım saat beklenerek; hamurun biraz daha mayalanması ve kabarması sağlanır. Yoğurt, yumurta, un, tuz, yağ ve isteğe göre kaymak karıştırılarak hamurun üstünü örtecek şekilde dökülür ve yayılır. Üstü kızarana kadar -börek pişirme ayarında- fırında pişirilir. Sıcak, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.

Kaynak Kişi : Müzeyyen TORUN
Yaşı : 59
Doğum Yeri : Bulgaristan / Razgrad
Derleyen : Ayten HACIOĞLU

 
 
  
 

 

Bal-Göç web sitesi tasarımı ve güncelleme : Erdinç Kahraman