Etsiz Kuru Fasulye - Atamızın Deyimiyle “Yağlı Fasulye”
(Mustafa Kemal Atatürk'ün sevdiği Balkan yemeklerinden birisidir.)

 

Malzemeler:

* 500 gr kuru fasulye

* 2 adet büyük boy kuru soğan

* 3 yemek kaşığı salça

* 1 adet kurutulmuş kırmızı biber

* 1 çay bardağı sıvı yağ (İsterseniz tereyağ da kullanabilirsiniz.)

* Tuz

* Su

Yapılışı :

Fasulyeler; önceden ılık, tuzlu suda ıslatılır. Soyulup, yıkanmış kuru soğanlar bütün olarak tencereye konulur. Kuru fasulyeler üzerine ilave edilir. Kurutulmuş kırmızı biber de üzerine konulduktan sonra, kaynatılmış su ilave edilerek, kısık ateşte fasulyeler pişene kadar kaynatılır. Daha sonra bütün halde pişmiş olan soğanlar bir kaşık yardımıyla tencereden alınarak bir kapta ezilerek lapa haline getirilir. Sıvı yağımız bir tavaya konularak kızdırılır ve üzerine ezilen soğanlar ilave edilir. Soğanlar kavrulduktan sonra salçası ve tuzu ilave edilen karışım, biraz da birlikte kavrulduktan sonra fasulyelere eklenir. Kısık ateşte tekrar 5-10 dakika kaynatılan yemeğimiz servise hazırdır. Afiyet olsun.

 

 

Kaynak Kişi  :           Nezahat GÜRVARDAR
Yaşı                :           58
Doğum Yeri  :           Kosova / Gilan
Derleyen       :           Macide GÖNÜL

 
 
  
 

 

Bal-Göç web sitesi tasarımı ve güncelleme : Erdinç Kahraman