PIRASA BİDESİ

MALZEMELER:

* 1 Su Bardağı Pirinç
* 1 Demet Pırasa
* 2 Su Bardağı Un
* 2 Adet Yumurta
* 1 Çay Kaşığı Sirke
* 1.5 Su Bardağı Su
* Yarım Çay Bardağı Sıvı Yağ
* Yeteri Kadar Tuz

YAPILIŞI:

Pirinç, 1.5 su bardağı suda haşlanır. Ayrı bir yerde halka halka doğranmış pırasa sıvı yağ ile kavrulur. Kavrulan pırasaların üzerine 2-3 yemek kaşığı su ilave edilip yumuşamaya bırakılır.

Yufka hamuru için; unun içine bir yumurta ve sirke ilave edilir, biraz da tuz ve su katılarak normal sertlikte bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur. Hazırlanan hamur 20 dakika bekletilir, sonra 2 adet yufka açılır. Kavrulmuş pırasa ve haşlanmış pirinç birbirine katılır ve içine 1 yumurta kırılarak iyice karıştırılır. Açılan yufkalardan biri yağlanmış tepsiye yayılır ve üzerine hazırlanan harç dökülür. Diğer yufka da yayılan harcın üzerine serilir. Hazırlanan bide ocağın üstünde orta ateşte pişirilmeye başlanır. Bir tarafı kızarınca tepsi tahtayla çevrilir ve kalan tarafı da kızartılır. İçindeki harcın iyice pişmesi için bidenin alt kısmı daha kısık ateşte pişirilir.




Kaynak Kişi : Emine Zekeriya HÜSEYİN
Yaşı : 66
Doğum Yeri : Bulgaristan / Kırcaali – Mleçino - Hüseyincikler Köyü
Derleyen : Nevin KAZANLIK

 

 
 
  
 

 

Bal-Göç web sitesi tasarımı ve güncelleme : Erdinç Kahraman