PİRİNÇ PİDESİ (BİDESİ)

Malzemeler:
* 2 adet yufka
* 2 yumurta
* 1 su bardağı pirinç
* 1,5 su bardağı su
* 1 demet taze soğanın yeşil yaprak kısmı
* 1 fincan sıvı yağ
* 100 gr lor
* Tuz
* (Fırında yapılacak ise üstüne sürmek için 1 yumurta, 1 kase yoğurt ve 1 fincan sıvı yağ)


Yapılışı :
Su bir tencereye konur ve kaynatılır. Kaynayan suya; pirinçler, yağın yarısı ve tuz ile birlikte ilave edilerek pişirilir. Diğer tarafta 1 demet taze soğanın yeşil yaprak kısmı küçük küçük doğranır ve yağın kalan yarısı ilave edilerek karıştırılır. Pişen pirinç ocaktan alınıp soğutulur ve soğuyunca içine 2 adet çırpılmış yumurta ilave edilirek karıştırılır. Yağlanmış tepsiye yufkanın 1 tanesi yayılır; üzerine yağlanmış soğan yaprakları, lor ve pirinç karışımı eşit bir şekilde yayılır. Diğer yufka üzerine serilir, yağlanır ve ocak üstünde bir tarafı pişirildikten sonra diğer tarafıda çevrilmek sureti ile pişirilir. ( Benim ocak üstünde pişirecek çevirme tepsilerim olmadığı ve aynı zamanda da pişirmesi daha kolay olduğu için; üzerine çırpılmış yumurta, yağ, yoğurt karışımı sürerek 200 derece ısıtılmış fırında, üzeri kızarana dek pişiriyorum, bu şekilde de nefaseti gayet güzel oluyor. )



Kaynak Kişi : Naciye BALKAN
Yaşı : 66
Doğum Yeri : Bulgaristan / Cebel Kasabası - Recepoğulları Köyü
Derleyen : Macide GÖNÜL

 

 
 
  
 

 

Bal-Göç web sitesi tasarımı ve güncelleme : Erdinç Kahraman